כמו בכל פעולת ריפוי ברפואת האיורוודה, גם במקרה של הצום חשוב להתאים אותו לאדם. לא לכל אחד ואחת מתאים להיות בצום.
הצום כשלעצמו הוא בעל ערך תרפויטי רב עוצמה. בעצם העובדה שאנחנו נותנים מנוחה למערכת העיכול, ששואבת הרבה כוחות ואנרגיה מהגוף, אנחנו מאפשרים לגוף להתחיל ליצור תהליכי ריפוי מאד עמוקים.
במהלך חיינו אנו צוברים כמות ניכרת של רעלים בגופנו הן מגורמים פנימיים (חילוף החומרים הטבעי בגוף, כעסים, לחצים ומתחים) והן מגורמים סביבתיים חיצוניים רבים: זיהום אוויר ומים, עישון, מזון מרוסס, מתכות כבדות, צבעי מאכל, ממתיקים מלאכותיים, תרופות ועוד. הרעלים והכימיקלים נאגרים בכבד ומקשים על תפקודו, בין השאר בתהליכי נטרול רעלים, ובניית חומרים חיוניים לגוף (חלבונים, אנזימים ועוד). בנוסף, נגרמת האטה בפעילותם של ההורמונים האחראים על פעילותה של בלוטת התריס (האחראית על חילוף החומרים).
עיקר הפעילות שעלינו לעשות ראשית כל, היא לבחון כיצד אנו יכולים לצמצם את המשך חדירת הרעלים בגופנו ולאחר מכן לגשת למלאכת ניקוי הרעלים. תוך הבנה שיש צורך לבצע שינוי תזונתי על מנת לשמור ולשמר את ההישג של ניקוי הרעלים, ואף להמשיך ולשפרו.
החלק המרכזי של של ניקוי הרעלים יתבצע על ידינו, באמצעות יצירת שינוי באורח החיים, מעבר לתזונה טבעית ואיכותית, תוך מתן דגש לצמצום צריכת מזונות מעובדים, ביצוע פעילות גופנית סדירה, טיפול במתחים וביצוע צום מיצים למשך מספר ימים, פעם או פעמיים בשנה.
בפעם הראשונה שניגשים לבצע צום מיצים, מומלץ להשתתף בסדנת צום מיצים מודרכת בה קיימת הדרכה והשגחה מקצועית (קיימים בארץ מספר גופים המקיימים סדנאות של צום-מיצים).
צום מיצים, הוא הליך מתון, הדרגתי ובטוח, שבמהלכו שותים מיצים מפירות או מירקות (רצוי שיהיו מגידול אורגני) המספקים את רכיבי התזונה (ויטמינים, מינרלים, אנזימים, פיטו-כימיקלים) הדרושים לחילוף החומרים, לנטרול הרעלים המשתחררים ולסילוק מזהמים שונים מהגוף.
המיצים נספגים בגוף בקלות רבה מאד, כמעט ללא מאמץ של מערכת העיכול וכך הגוף מסוגל לנצל במהירות וביעילות את החומרים המזינים הנמצאים במיץ. הצומות מועילים גם במצבי בריאות וגם במצבי מחלה.
מיצי ירקות ירוקים מכילים כמות רבה של כלורופיל. הכלורופיל הוא החומר הירוק של הצמח ובעל תכונות ריפוי חשובות. הוא דומה במבנהו להמוגלובין הדם ומעודד יצירת המוגלובין במקרים של אנמיה.
במהלך צום מיצים ולאחריו, מומלץ להימנע משימוש במיצים תעשייתיים המכונים "טבעיים", משוחזרים, משומרים וכד'. מיצים אלה מופקים בד"כ מפירות וירקות באיכות ירודה, אשר טופלו בחומרי הדברה ותוספות של סוכר וחומרים משמרים לחיי מדף ארוכים יותר.
אז מה היתרונות של צום מיצים?
1. פיזיולוגית לכל המערכות בגוף (כליות, כבד, לבלב, מע' עצבים, מע' עיכול).
2. נפשית ומנטלית: אפשרות להתבודדות עם עצמך, להתחבר, לעשות מדיטציה, לקבל החלטות ללא לחץ.
3. חיזוק המערכת החיסונית.
4. התחדשות, הגברת חיוניות, בהירות המחשבה והחושים.
5. טיפול במתחים ושיקום מערכת העצבים.
6. נקודת פתיחה טובה לאיזון המשקל. הרזיה קלה יותר לביצוע כשהגוף נקי מרעלים.
7. טיפול קוסמטי לעור הפנים והגוף.
8. תוספת טבעית ומאוזנת של ויטמינים ומינרלים.
9. הקלה וריפוי מחלות: מחלות מערכת העיכול, דלקת פרקים, התקררות, אלרגיות, השמנה.
הנה כמה הנחיות והמלצות לקראת צום מיצים:
1. כעשרה ימים לפני הצום מומלץ להפסיק לצרוך, או להוריד למינימום: קפה, בשר, תבלינים חריפים ומלוחים, ממתקים, סיגריות. רצוי לעבור את "משבר הגמילה" מקפה ומסיגריות בימים שלפני הצום.
2. בשבוע שלפני הצום יש להפחית את כמות האוכל בארוחות, בעיקר בארוחת ערב.
3. להוסיף לתפריט: ירקות חיים ומבושלים, פירות, שקדים, אגוזים, טחינה מלאה, דגנים מלאים, וקטניות.
4. ביום שלפני תחילת הצום מומלץ לאכול ארוחות קלות המורכבות מפירות ומירקות טריים.
5. בבוקר הצום – לא אוכלים.
6. במהלך צום מיצים רצוי להימנע מפעילות גופנית מאומצת, לשמור על חום הגוף, לנוח, להקפיד על שתייה מרובה ולשמור על חום הגוף.
7. ניקוי המעי הגס (קולוניק או חוקן) אינו הכרחי, אך עשוי להועיל לתהליך הניקוי.
8. רצוי לבצע את הצום בעונות המעבר (באביב או בסתיו) ולהימנע מלצום במזג אוויר קיצוני (חם או קר).
איך שוברים את הצום?
בימים שלאחר הצום יש לאכול באיטיות, ללעוס באופן יסודי, להגביל את כמות המזון, סוגי המזון ולהקפיד שיהיה בטמפרטורה של החדר. כדאי לרשום מה אוכלים ואם סובלים מהשפעה שלילית כלשהי.וחשוב לזכור! שצום מיצים הוא תהליך מבורך שנעשה תחת השגחה והתאמה מדויקת לכל אדם ומצבו.